Z.P.H.U. Kaszarnia


Idź do treści

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Przepisy

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki:

- kasza jęczmienna 300 g
-
woda 750 ml
-
cebula 1 szt
-
masło 4 łyżki
-
jajka 2 szt
-
2 łyżki
-
natka pietruszki 1 łyżka
-
czosnek 2 ząbki
-
bułka tarta 4 łyżki
-
sól 1 szczypta
-
pieprz czarny 1 szczypta

Sposób przygotowania:
Kaszę zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, rozetrzeć z 1 łyżką masła i ostudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle z zieloną pietruszką, drobno pokrojonym koperkiem i roztartym czosnkiem.Włożyć do kaszy, dodać tartą bułkę, wbić jajko, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Formować nieduże kotleciki i panierować w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć z obu stron. Podawać z sosem grzybowym
.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego